Surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem

    (7)
    45 min

    Kiszona kapusta z marchewką i jabłkiem to prosta i zdrowa surówka, która jest idealna na obiad, do kotletów albo do ryby. Jeśli nie lubicie kminku, możecie go opuścić.

    apfel

    Podkarpackie, Polska
    Zrobione przez 203 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 0,5 kg kiszonej kapusty
    • 1 jabłko
    • 2 marchewki
    • 1 cebula
    • 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
    • 3 łyżki cukru
    • kminek do smaku
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna to należy ją przepłukać. Dobrze odcisnąć kapustę i poszatkować.
    2. Jabłko i marchewki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać.
    3. Wymieszać kapustę z jabłkiem, marchewką, cebulą, olejem i cukrem. Dodać kminek (cały, nie mielony) oraz sól i pieprz do smaku. Ja lubię dużo kminku, ale jeśli nie lubicie to nie musicie go wcale dodawać.
    4. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.

    Rada

    Najlepiej użyć jabłka lekko słodkiego lub winnego. Oliwa jest zdrowszą alternatywą, ale nie każdy lubi jej mocny smak.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (7)

    Komentarze po polsku (5)

    olena2012
    autor:
    18

    pycha  -  07 lut 2015

    EdytaMatukićOlczyk
    1

    Surówka wyszła rewelacyjna. Dodałam olej z pestek winogron, prawie niewyczuwalny i mnóstwo kminku. Przepis zawiera wręcz idealne proporcje składników i przypraw. Nic nie zmieniłam. Pyszne! Polecam!  -  08 paź 2016

    1

    Wspaniala surowka  -  06 cze 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis