Surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem

    Surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem

    30polubień
    45min.


    Zrobione przez 127 osób

    Kiszona kapusta z marchewką i jabłkiem to prosta i zdrowa surówka, która jest idealna na obiad, do kotletów albo do ryby. Jeśli nie lubicie kminku, możecie go opuścić.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 0,5 kg kiszonej kapusty
    • 1 jabłko
    • 2 marchewki
    • 1 cebula
    • 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
    • 3 łyżki cukru
    • kminek do smaku
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna to należy ją przepłukać. Dobrze odcisnąć kapustę i poszatkować.
    2. Jabłko i marchewki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać.
    3. Wymieszać kapustę z jabłkiem, marchewką, cebulą, olejem i cukrem. Dodać kminek (cały, nie mielony) oraz sól i pieprz do smaku. Ja lubię dużo kminku, ale jeśli nie lubicie to nie musicie go wcale dodawać.
    4. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.

    Rada

    Najlepiej użyć jabłka lekko słodkiego lub winnego. Oliwa jest zdrowszą alternatywą, ale nie każdy lubi jej mocny smak.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (5)

    olena2012
    autor:
    13

    pycha - 07 lut 2015

    Amieszka
    autor:
    3

    - - 21 wrz 2016

    autor:
    3

    - - 24 sty 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis