Kluski śląskie z koperkiem

    Kluski śląskie z koperkiem

    3polubienia
    50min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Sprężyste, delikatne i przepyszne kluski śląskie z koperkiem. Szybki, tani obiad z zaledwie kilku składników. W mojej wersji - z koperkiem!

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg ziemniaków (nie mącznych i nie młodych)
    • ok 150 g mąki ziemniaczanej
    • pęczek świeżego koperku lub 20 g mrożonego
    • sól, pieprz
    • masło do okraszenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Ziemniaki obrać i ugotować.
    2. Lekko przestudzone przecisnąć przez praskę.
    3. Ugnieść ziemniaki w misce i podzielić na 4 części.
    4. Odłożyć 1/4 część masy i na jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (ok 150 g), tak, aby wyrównała poziom z resztą ziemniaków. Dodać odłożoną część zmielonych ziemniaków.
    5. Dodać drobno poszatkowany koperek, sól i pieprz do smaku, i wyrabiać ciasto na jednolitą, gładką masę.
    6. Odrywać kawałki ciasta i formować kuleczki, a kciukiem - wedle tradycji - robić dziureczki.
    7. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia.
    8. Okrasić masłem, skwarkami, lub podawać z sosem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis