Tempura z warzyw

    Tempura z warzyw

    3polubienia
    40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Tempura to warzywa smażone w cieście. Podaję też przepis na sos, dzięki czemu mamy całą wspaniałą przystawkę.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 słodki ziemniak
    • 1 cebula
    • 1 papryka
    • 100 g grzybów shitake
    • 100 g zielonej fasolki
    • olej roślinny do głębokiego smażenia
    • Sos
    • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
    • 1/8 łyżeczki dashi w proszku
    • 2 łyżki mirin
    • Ciasto
    • 450 ml lodowatej wody
    • 2 żółtka
    • 200 g mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Obrać ziemniaka, z papryki usunąć gniazdo nasienne, obrać cebulę. Ziemniaka pokroić w plasterki, cebulę w grube paski, a paprykę w paski lub w trójkąty.
    2. Wymieszać składniki na sos i odstawić.
    3. W woku lub głębokim garnku rozgrzać olej aż będzie bardzo gorący, ale nie może się dymić.
    4. Przygotować ciasto: w dużej misce wymieszać żółtka z wodą, przesiać do tego mąkę i wymieszać, aby mąka zawilgła. W cieście będą grudki mąki.
    5. Zanurzać warzywa w cieście i od razu wrzucać do rozgrzanego oleju. Smażyć partiami na rumiany kolor, wyciągać łyżką cedzakową i osuszać na papierowych ręcznikach. Uwaga: w garnku nie może być na raz za dużo warzyw!
    6. Podawać z sosem.

    Zobacz jak to zrobić!

    Tempura z warzyw
    Tempura z warzyw

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis