Indonezyjskie szaszłyki satay

    Indonezyjskie szaszłyki satay

    5polubień
    1godz.


    Zrobione przez 400 osób

    Jest to oryginalny indonezyjski przepis na satay. Przesyłam go z daleka. Mam nadzieję, że przyniesie radość odbiorcom Allrecipes na całym świecie.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 3 łyżki sosu pomidorowego
    • 1 łyżka oleju arachidowego
    • 2 ząbki czosnku, obranego i rozdrobnionego
    • szczypta mielonego czarnego pieprzu
    • szczypta mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    • 6 filetów z piersi kurczaka pokrojonych w kostkę
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 40 g (1/4 szklanki) drobno posiekanej cebuli
    • 1 ząbek czosnku, obranego i rozdrobnionego
    • 235 ml (1 szklanka) wody
    • 130 g (1/2 szklanki) masła orzechowego z kawałkami orzeszków
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 12 patyczków do szaszłyków

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +15min. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W misce wymieszać sos sojowy, sos pomidorowy, olej arachidowy, czosnek, pieprz i kumin. Włożyć do marynaty kurczaka, wymieszać, przykryć i wstawić na co najmniej 15 minut do lodówki, ale nie na całą noc, gdyż wówczas mięso zrobiłoby się zbyt ciemne.
    2. Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.
    3. Sos orzechowy: rozgrzać olej roślinny w rondlu na średnim ogniu i podsmażyć cebulę i czosnek, aż się lekko zrumienią. Dodać masło orzechowe, wodę, sos sojowy i cukier. Gotować mieszając, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Zdjąć z ognia, wymieszać z sokiem z cytryny i odstawić.
    4. Lekko posmarować olejem ruszt. Ponabijać mięso na szpikulce, a marynatę wylać. Piec szaszłyki po około 5 minut z każdej strony, aż wyciekający z kurczaka płyn zrobi sie przejrzysty. Podawać z sosem orzechowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis