Ciasto Shrek

    Ciasto Shrek

    2polubienia
    11godz.50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Zielone ciasto, zielone jak ogr z bajki Shrek, pyszne mokre i delikatne ciasto doskonałe na imprezy dla maluszków i lubiących zielony :) To ciasto ma w sobie biszkopt, masę budyniową, delicje, zieloną piankę i galaretkę!

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 forma o wymiarach 35x24 cm

    • Biszkopt
    • 3 jajka
    • 100 g cukru
    • 60 g mąki pszennej
    • 60 g mąki ziemniaczanej
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżka wody
    • masło i bułka tarta do formy
    • Masa budyniowa
    • 900 ml zielonego soku (Kubuś, Pysio)
    • 2 łyżki cukru
    • 3 budynie (po 40 g każdy) waniliowe bez cukru
    • 200 g masła
    • Pianka
    • 1 zielona galaretka (np. agrestowa) (77 g)
    • 500 ml śmietany 36%
    • 2 łyżki cukru pudru
    • Dodatkowo
    • 1 opakowanie (147 g) delicji
    • 1 galaretka agrestowa (77 g)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +10godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 11godz.50min. 

      Przygotować biszkopt

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, ubijając dodać stopniowo cukier, a na końcu dodać po jednym żółtku.
    3. Wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać, następnie dodać wodę.
    4. Formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać tartą bułką. Przelać ciasto do formy i piec przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku.
    5. Przygotować masę budyniową

    6. 3/4 zielonego soku zagotować z cukrem.
    7. Pozostały sok wymieszać dokładnie z budyniami (proszkiem).
    8. Dodać do gotującego się soku, szybko mieszając, aby nie powstały grudki.
    9. Gotować ok 1 min, aż budyń zgęstnieje, a następnie odstawić do ostygnięcia.
    10. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
    11. Złożyć pierwsze warstwy

    12. Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową.
    13. Na masie poukładać delicje. Ciasto wstawić do lodówki.
    14. Przygotować piankę

    15. 1 zieloną galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
    16. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
    17. Dalej miksując, dodawać stopniowo tężejącą galaretkę. Wyłożyć na delicje. Wstawić do lodówki.
    18. Gdy pianka stężeje, przygotować drugą galaretkę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i odstawić aby przestygła.
    19. Zimną galaretkę wylać na piankę. Wstawić do lodówki na całą noc.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis