Ciasto na pizzę we włoskim stylu

    Ciasto na pizzę we włoskim stylu

    1polubienie
    10godz.38min.


    Zrobione przez 116 osób

    Wilgotne i ciągniste ciasto na pizzę wyrabiane w automacie do chleba, wychodzi cienkie jak we włoskiej restauracji, a brzegi ma cudownie chrupiące. Pyszne!

    Składniki
    ilość sztuk: 2 pizze

    • 2,5 szklanki ciepłej wody (45°C)
    • 2 łyżeczki soli
    • 4,5 szklanki mąki chlebowej
    • 2 łyżeczki suszonych drożdży
    • 1/4 szklanki mąki chlebowej (lub więcej)
    • 1 łyżka oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  +10godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 10godz.38min. 

    1. Wlać ciepłą wodę do pojemnika automatu do chleba. Wsypać sól, a następnie posypać powierzchnię wody mąką - wsypując 4,5 szklanki mąki tak, aby stworzyła warstwę na powierzchni wody. Zrobić dziurę w mące i nasypać w nią drożdży. Odstawić na 20 minut, aby mąka zawilgła.
    2. Ustawić automat do chleba na cykl wyrabiania ciasta i wyrabiać przez 10 minut. Następnie wyłożyć ciasto na powierzchnię posypaną mąką i wyrabiać, dodając 1/4 szklanki mąki, lub więcej - w zależności ile będzie potrzeba, aby powstało elastyczne, ale lepkie i mokre ciasto. Ciasto powinno być w dotyku "gładkie jak pupa niemowlaka" :) Uformować kulę.
    3. Środek dużej miski wysmarować oliwą i włożyć do środka ciasto. Odwrócić ciasto kilka razy aby pokryło się cienką warstwą oliwy. Przykryć miskę czystą ściereczką i wstawić do lodówki na 10 godzin lub na noc.
    4. Następnego dnia wyciągnąć ciasto z lodówki i odstawić aż osiągnie temperaturę pokojową. Następnie rozwałkować na powierzchni posypanej mąką tak, aby środek był cieniutki, a brzegi grubsze, nałożyć sos i ulubione dodatki.
    5. Rozgrzać piekarnik do 260 stopni C. Włożyć do środka kamień do pieczenia pizzy posypany odrobiną mąki.
    6. Piec pizzę na kamieniu w rozgrzanym piekarniku, aż spód się dobrze przypiecze (6-8 minut).

    Rada

    Ciasto można też wyrobić w automacie do chleba na szybkim cyklu. Jeśli nie masz automatu do chleba, możesz wyrabiać ciasto w misce, ale przyda się do tego mikser z końcówką do ciasta, bo jest ono naprawdę kleiste i nie da się mieszać rękoma. To bardzo ważne, aby ciasto po wyrobieniu było bardzo, bardzo miękkie i mokre.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis