Ciasto na pizzę z mąką pełnoziarnistą

    Ciasto na pizzę z mąką pełnoziarnistą

    Zapisz do ulubionych
    1godz.40min.


    Zrobione przez 19 osób

    Przepis na pizzę z mąką pełnoziarnistą i zwykłą pszenną. Ciasto jest w środku miękkie, a na zewnątrz chrupiące.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 pizza

    • 1 szklanka (120 g) mąki pełnoziarnistej
    • 1 szklanka (125 g) mąki pszennej
    • 1 i 1/4 łyżeczki (5 g) suszonych drożdży
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 3/4 szklanki (180 ml) ciepłej wody
    • 2 łyżki oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. W dużej misce, używając łyżki, wymieszać obydwa rodzaje mąki z drożdżami, cukrem i solą. Wlać wodę i olej i mieszać ciasto, aż przestanie się kleić do miski.
    2. Wyłożyć ciasto na powierzchnię lekko posypaną mąką i wyrabiać przez przez 5 do 8 minut.
    3. Przełożyć ciasto do wysmarowanej oliwą miski, przykryć czystą ściereczką i wstawić miskę do ciepłego (nie gorącego) piekarnika na około godzinę, aby urosło.
    4. Po nałożeniu sosu i pozostałych składników, piec w 220 stopniach C przez 15-20 minut. (Czas pieczenia zależy od grubości rozwałkowanego ciasta i ilości "obkładu".)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis