Zupa gulaszowa z makaronem

    Zupa gulaszowa z makaronem

    4polubienia
    9godz.45min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Aromatyczna zupa gulaszowa bez ziemniaków ale za to z makaronem, potrawa jednogarnkowa, silnie sycąca i rozgrzewająca:)

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g mięsa wołowego na gulasz
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki
    • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
    • 2 łyżki oleju
    • 1 średnia cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 mała ostra papryczka
    • 300 ml wody
    • 1 czubata łyżka mąki tortowej
    • 150 ml śmietany 18%
    • 1 opakowanie (400 g) makaronu muszelki
    • kapary do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +8godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 9godz.45min. 

    1. Mięso wołowe wymyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
    2. Mięso przełożyć do zamykanego pojemnika i zasypać: łyżeczką soli, łyżeczką pieprzu i po łyżeczce mielonej ostrej i słodkiej papryki. Odstawić na noc do lodówki.
    3. Zamarynowane mięso obsmażyć na oleju.
    4. Cebulę, czosnek i ostrą papryczkę pokroić w kostkę i dodać do obsmażonego mięsa.
    5. Całość razem poddusić na małym ogniu przez 10 minut, następnie zalać 300 ml wody i dusić na małym ogniu przez około 1 godzinę do miękkości mięsa.
    6. Łyżkę mąki rozprowadzić w 150 ml śmietany i zalać zupę.
    7. Makaron muszelki ugotować al dente.
    8. Nadkładać porcję makaronu do głębokiego talerza, zalewać zupą gulaszową.
    9. Wierzch zupy posypać kaparami i zrobić 'plamę' z kwaśnej śmietany

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    WiolettaWachelka
    1

    Pyszna i pikantna zupka, dodalam do niej jeszcze starta jedna marchewke maly kawalek startego selera korzeniowego,kilka pomidorkow chery, oraz do smaku sos sojowy i sos Worcester. Mezowi bardzo smakowalo - 14 sie 2015

    Amieszka
    autor:
    0

    Bardzo bardzo dobra, również dodałam marchewkę i pomidorki. Jako ostrej papryczki użyłam piri piri. Polecam. - 29 sie 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis