Babka z nutką wiśni

    Babka z nutką wiśni

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przedstawiam wam babkę z nutką wiśni. Jej idealny, lekko kwaskowy smak pięknie się komponuje. Życzę udanych wypieków. SMACZNEGO!!!

    JuliaCiura Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 keksówka

    • 4 jajka
    • 125 g cukru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 250 g mąki przennej
    • 1 opakowanie (30 g) kiślu pomarańczowego
    • 8 g cukru waniliowego
    • 3 łyżki dżemu wiśniowego (lub innego)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Piekarnik nastawić na 170 stopni C.
    2. Zmiksować białka na sztywną pianę.
    3. Dodać cukier, proszek do pieczenia, mąkę, kisiel, cukier waniliowy i żółtka.
    4. Wszystko zmiksować.
    5. Dodać dżem i wymieszać łyżką.
    6. Wyłożyć formę (taką w jakiej pieczemy np. murzynka) papierem do pieczenia i wlać ciasto.
    7. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 35 minut.

    rada

    Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis