Idealny ryż do sushi

    Idealny ryż do sushi

    (374)
    6polubień
    25min.


    Zrobione przez 315 osób

    Oto mój przepis na idealny ryż do sushi. Można go jeść bez żadnych dodatków lub zawijać z dowolnymi składnikami w swoje ulubione rolki sushi. Ja używam marchewki pokrojonej w paski, ogórka i kawałków awokado. Ilość octu można dostosować do swoich upodobań smakowych.

    Składniki
    ilość sztuk: 5 szklanek ryżu

    • 370 g (2 szklanki) surowego kleistego białego ryżu (ryżu do sushi)
    • 700 ml (3 szklanki) wody
    • 120 ml (1/2 szklanki) octu ryżowego
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 50 g (1/4 szklanki) cukru
    • 1 łyżeczka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Wypłukać ryż na sicie lub w durszlaku, aż woda będzie przezroczysta. Połączyć z wodą w średnim rondelku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować przez 20 minut. Ryż powinien być miękki i cała woda wchłonięta. Wystudzić na tyle, by móc poddać dalszej obróbce.
    2. W małym rondelku, połączyć ocet ryżowy z olejem, cukrem i solą. Gotować na średnim ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Ostudzić, a następnie wymieszać z ugotowanym ryżem. Zaraz po zalaniu ryż będzie się wydawać bardzo mokry, ale dobrze wymieszany wyschnie w trakcie stygnięcia.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (374)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis