Łosoś pod pierzynką w galarecie

    Łosoś pod pierzynką w galarecie

    1polubienie
    4godz.50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smaczna rybka w innym wydaniu.

    kuchareczka42 Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • sól
    • 6 ziaren pieprzu
    • 2 listki laurowe
    • 1 cebula pokrojona w talarki
    • 2 łyżki octu winnego
    • 1,5 kg surowego łososia
    • 20 g żelatyny
    • 200 ml majonezu
    • 2 łyżki pokrojonego koperku
    • 1 ogórek wężowy
    • koperek do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +4godz. tężenie  ›  Gotowe w: 4godz.50min. 

    1. Przygotuj garnek do gotowania ryb. Wlej do niego zimną wodę do 1/2 wysokości, dodaj 1 łyżkę soli, ziarenka pieprzu, liść laurowy, talarki cebuli i ocet winny. Rybę ułóż na kratce i wstaw do garnka. Gdy wywar się zagotuje, a ryba nie będzie już w środku surowa, zdejmij z ognia.
    2. Kratkę z ciepłą rybą wyjmij z wywaru, osącz, usuń ości i zdejmij skórę. Przykryj folią i wstaw do lodówki na godzinę.
    3. Wywar przykryj i odstaw na 3 godziny.
    4. Po upływie tego czasu żelatynę rozpuść w 1/2 litra wywaru z ryby i odstaw, by lekko stężała.
    5. Łososia przełóż na półmisek. Posmaruj go majonezem wymieszanym z koperkiem. Na wierzchu ułóż plasterki ogórka tak, aby utworzył rybie łuski i posmaruj tężejącą żelatyną. Udekoruj gałązkami koperku .

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis