Sałatka z makaronem i tuńczykiem

    Sałatka z makaronem i tuńczykiem

    4polubienia
    15min.


    Zrobione przez 11 osób

    Łatwa sałatka z kolorowym makaronem, tuńczykiem, brokułami i papryką. Dobra na lunch, a składniki są dostępne przez cały rok!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g kolorowego makaronu świderki
    • 2 czerwone papryki, pokrojone w drobną kostkę
    • 350-400 g brokułów, podzielonych na różyczki
    • 2 puszki (po 175 g) tuńczyka w wodzie
    • 3 łyżki kaparów
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki czerwonego octu winnego
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany lub majonezu (opcjonalnie)
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Na ostatnie 4 minuty gotowania dodać brokuły. Odcedzić.
    2. W dużej misce wymieszać paprykę z tuńczykiem, kaparami, makaronem i brokułami.
    3. W małej misce wymieszać oliwę z octem, solą i pieprzem. Można też dodać majonez lub śmietanę. Wymieszać sos z warzywami i makaronem.
    4. Można podawać na ciepło lub na zimno, po przestudzeniu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis