Zaloguj się Zarejestruj się

Sałatka z makaronem i tuńczykiem

Łatwa sałatka z kolorowym makaronem, tuńczykiem, brokułami i papryką. Dobra na lunch, a składniki są dostępne przez cały rok!

Jeff

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 400 g kolorowego makaronu świderki
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w drobną kostkę
  • 350-400 g brokułów, podzielonych na różyczki
  • 2 puszki (po 175 g) tuńczyka w wodzie
  • 3 łyżki kaparów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany lub majonezu (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

  1. Ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Na ostatnie 4 minuty gotowania dodać brokuły. Odcedzić.
  2. W dużej misce wymieszać paprykę z tuńczykiem, kaparami, makaronem i brokułami.
  3. W małej misce wymieszać oliwę z octem, solą i pieprzem. Można też dodać majonez lub śmietanę. Wymieszać sos z warzywami i makaronem.
  4. Można podawać na ciepło lub na zimno, po przestudzeniu.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie