Grzanki z pesto

    (112)

    Bardzo łatwy, uniwersalny przepis na bagietkę z pesto. Jeden z moich najbardziej popularnych przepisów! Doskonały na składkowe party lub jako dodatek do zupy czy sałaty. Wypróbuj również z pesto z suszonych pomidorów!


    Zrobione przez 110 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 8 

    • 1 bagietka pokrojona na kromki
    • 160 ml (2/3 szklanki) majonezu
    • 75 g (1/3 szklanki) pesto z bazylii
    • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 40 g (1/2 szklanki) świeżo startego parmezanu
    • szczypta soli do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 6min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 18min. 

    1. Rozgrzać piekarnik na funkcji „grill” lub „grzanie od góry”. Ułożyć kromki bułki w jednej warstwie na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 5 do 8 minut, aż lekko się zrumienią po jednej stronie. Uważać, aby się nie przypaliły. Wyjąć z piekarnika i poprzewracać na drugą stronę.
    2. Ustawić temperaturę piekarnika na 175°C. W małej misce wymieszać majonez z pesto, czosnkiem, parmezanem i solą. Rozsmarować równomiernie na kromkach.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 6 do 8 minut, a następnie nastawić piekarnik na grzanie od góry i wstawić tacę z grzankami na chwilę na górną półkę, aż nabiorą złotego koloru i pojawią się na nich bąbelki. Przed podaniem pozostawić na chwilę do przestygnięcia.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (112)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (11)