Zapiekanka z jajek z bakłażanem i orzechami nerkowca

    Zapiekanka z jajek z bakłażanem i orzechami nerkowca

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszna zapiekanka z jajek z bakłażanem i orzechami nerkowca.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • oliwa z oliwek do smażenia
    • garść orzechów nerkowca
    • pół bakłażana
    • pomidory (opcjonalne)
    • zielenina (szpinak, rukola)
    • 2 łyżeczki łupin babki jajowatej
    • 5 jajek
    • 200 ml śmietany 30%
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • kawałek sera żółtego lub camemberta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Włączamy piekarnik na 300 stopni C.
    2. Na żeliwnej patelni podsmażamy na oliwie orzechy nerkowca, pokrojonego na małe kawałki bakłażana i ewentualnie pokrojonego (na małe kawałki) pomidora.
    3. Gdy widzimy, że orzechy się zarumieniły, dodajemy zieleninę i smażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając.
    4. W osobnym naczyniu mieszamy resztę składników (jajka, łupiny babki, śmietanę i proszek do pieczenia), miksujemy i wlewamy na patelnię. Posypujemy serem. Nie mieszamy! Przez 3 minuty zostawiamy na ogniu.
    5. Po trzech minutach wkładamy na około 5 minut do piekarnika.
    6. Gotowe!

    Rada

    Dla smaku możemy posmarować przecierem pomidorowym, ale nie musimy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis