Zapiekanka z jajek, boczku i pestek z dyni

    Zapiekanka z jajek, boczku i pestek z dyni

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zapiekanka z pieca z jajkami i zieleniną.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • oliwa z oliwek lub olej kokosowy do smażenia
    • 2 garstkti pestek z dyni
    • 50 g boczku, pokrojonego w kostkę
    • 1 pomidor (opcjonalnie)
    • zielenina (szpinak lub rukola)
    • 5 jajek
    • 250 ml śmietany 30%
    • 2 łyżeczki łupin babki jajowatej
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalne)
    • ½ łyżeczki kardamonu (opcjonalne)
    • sól
    • ser żółty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Włączamy piekarnik na 250 stopni C.
    2. Na żeliwnej patelni, na oliwie podsmażamy pestki z dyni, boczek i ewentualnie pokrojonego (na małe kawałki) pomidora.
    3. Gdy widzimy, że pestki się zarumieniły, dodajemy zieleninę i smażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając.
    4. W osobnym naczyniu mieszamy resztę składników (oprócz sera żółtego), miksujemy i wlewamy na patelnię.
    5. Posypujemy serem. Nie mieszamy. Przez 3 minuty zostawiamy na ogniu.
    6. Wkładamy na około 5 minut do piekarnika. Gotowe!

    Rada

    Dla smaku możemy posmarować przecierem pomidorowym, ale nie musimy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis