Szarlotka

    Szarlotka

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Zawsze, gdy ją robię po pięciu minutach nie ma już połowy ciasta, bo tak wszystkim smakuje, co mnie bardzo cieszy :) Mam nadzieję, że wam też zasmakuje :D

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Kruszonka (wierzch)
    • 1 szklanka mąki
    • 1/2 kostki masła
    • 1/2 szklanki cukru
    • Jabłka
    • 1 kg jabłek
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • Ciasto (spód)
    • 1 i 1/2 szklanki mąki
    • 1 i 1/2 szklanki kaszki mannej
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1/2 kostki masła
    • Dodatkowo
    • masło i bułka tarta do blaszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać ręką w misce, by powstały tak jakby "okruchy chleba". Wsadzić do lodówki, by się schłodziła.
    2. Zetrzeć na dużych oczkach kilogram jabłek. Następnie zagotować je w garnku razem z cynamonem do czasu, kiedy zrobią się miękkie. Odstawić do wystygnięcia.
    3. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać razem ręką. Mieszać tak długo, aż masło dokładnie się połączy z pozostałymi składnikami.
    4. Wysmarować metalową blaszkę masłem i posypać bułką tartą lub mąką. Wsypać uprzednio wymieszane składniki na spód blaszki i poprzyciskać palcami.
    5. Następnie na blaszkę z ciastem wyłożyć ugotowane jabłka.
    6. Całość posypać przygotowaną na początku kruszonką.
    7. Piec w 160°C do czasu, gdy kruszonka będzie złota.
    8. Smacznego!

    Zobacz jak to zrobić!

    Mus jabłkowy w słoiki
    Mus jabłkowy w słoiki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis