Zupka ogórkowa

    Zupka ogórkowa

    3polubienia
    1godz.45min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Uwielbiam tą zupkę, przepis prosto od Babci :*

    AngelikaWilimberg Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 0,5 kg żeberek
    • por
    • seler
    • sól i pieprz do smaku
    • marchewka
    • pietruszka
    • 4 ziemniaki
    • natka pietruszki
    • kawałek cebuli
    • 4 szt dużych kiszonych ogórków
    • koperek
    • 4 łyżki śmietany 24%
    • mąka (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Nastaw w dużym garnku 2,5 l wody.
    2. Dadaj 0,5 kg żeberek, por, seler, sól i pierz; gotuj godzinę.
    3. Po jej upływie dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, natkę pietruszki - cały pęczek (oraz kawałek cebuli na 10 minut) oraz ogórki bardzo drobno pokrojone.
    4. Po upływie 25 minut wyciągnij żeberka, obierz je by zostało tylko mięso, wtedy pokrój w paski i wrzuć je do zupy. Wszystko dokładnie wymieszaj, dodać koperek .
    5. Na koniec śmietanę 24% wymieszaj z mąką (opcjonalnie), zahartuj gorącą zupą i dodaj do garnka.
    6. Podawać z ciemnym i zdrowym chlebem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Ogórki polecam dodać później aby reszta warzyw się dobrze ugotowała. - 19 paź 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis