Pierś szpinak i serek

    Pierś szpinak i serek

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Potrawa szybka tania i zdrowa :) Pierś z kurczaka smażona ze szpinakiem i serkiem topionym, podawana z kaszą gryczaną.

    AngelikaWilimberg Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • podwójna pierś z kurczaka
    • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
    • oliwa z oliwek
    • 1 lub 2 woreczki kaszy gryczanej
    • 600 g mrożonego szpinaku
    • 3/4 (75 g) serka topionego Hochland śmietankowego
    • pieprz, sól

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Pierś pokroić w drobną kostkę, dodać 0,5 ząbka czosnku i wymieszać.
    2. Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek, po około 4 minutach dodać pierś z czosnkiem i smażyć aż się zrumieni (ok 10-12 min.).
    3. Po chwili wstawić 0,5 l wody na kaszę gryczaną i ugotować kaszę.
    4. Po 12 minutach na patelnię dodać szpinak, smażyć 6 minut i po chwili znów dodać 2 ząbki czosnku w całości lub rozgniecione - jak kto woli.
    5. Pod koniec pokroić serek topiony na 5 plasterków, doprawić pieprzem i solą.
    6. Wyciągnąć kaszę z wody i wsypać do miseczki.
    7. Na pierś ze szpinakiem dodajemy 5 plasterków serka - musisz rozłożyć je na całą powierzchnię patelni i zostawić na 1 minutę. Gdy się roztopi, dokładnie wymieszać .
    8. Można podać warstwami, ale ja osobiście wolę wszystko razem wymieszać w miseczce.

    rada

    Danie szybkie tanie oraz bardzo zdrowe :) Polecam
    Porada :* Kaszę gryczaną gotuję tyle aby cały woreczek był nią zapełniony, wtedy na pewno jest gotowa !

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis