Rolada szpinakowa z łososiem

    Rolada szpinakowa z łososiem

    4polubienia
    13godz.20min.


    Zrobione przez 7 osób

    Moja wersja rolady ze szpinakiem, serkiem i wędzonym łososiem bez mąki, a więc bezglutenowa. To fantastyczna przystawka na każde przyjęcie!

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 rolada długości ok. 30 cm

    • 450 g mrożonego, posiekanego szpinaku
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 ząbki czosnku, zgniecione
    • 4 jajka
    • 2 opakowania (po 150 g) serka Almette naturalnego
    • 20 g wędzonego łososia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +12godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 13godz.20min. 

    1. Szpinak rozmrozić, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Smażyć, aby odparować wodę. Odstawić, a gdy przestygnie dodać żółtka.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać ze szpinakiem.
    4. Wyłożyć ciasto na blachę (na grubość ok. 0,5 cm) i piec przez 20 minut. Odstawić aby przestygło.
    5. Zimne ciasto posmarować serkiem, a na to wyłożyć plasterki łososia. Zwinąć w roladę, zawinąć szczelnie w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 12 godzin.
    6. Kroić roladę w zgrabne plastry i układać na półmisku, dekorując wedle uznania.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    Doskonałe, świetna kompozycja smakowa. - 15 wrz 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis