Pyszna napoleonka bez pieczenia

    Pyszna napoleonka bez pieczenia

    3polubienia
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Napoleonka to pyszne ciasto. Od dawna używam tego przepisu. Ciasto uwielbia cała rodzina, można je podać na spotkanie rodzinne, upiec kiedy zapraszamy przyjaciół. Jest mięciutkie. Napoleonka rozpływa się w ustach :) Jest to wspaniały posiłek na deser. Ciasto jest proste do przyrządzenia, nie wymaga wiele czasu, przyrządza się je bez pieczenia :) Smacznego !!!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 750 ml mleka
    • 60 g masła
    • 4 żółtka
    • 150 g cukru
    • 100 g mąki
    • sok z cytryny
    • 24 krakersy solone
    • cukier puder

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. 500 ml mleka zagotować z masłem. Ostawić do lekkiego przestygnięcia.
    2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę i zmiksować. Następnie wlewać pozostałe 250 ml mleka, miksując aż powstanie jednolita masa.
    3. Gdy zagotowane mleko z masłem przestygnie wlać go kilka łyżek do masy z żółtkami i wymieszać. Masę przelać z powrotem do garnka z mlekiem i masłem i gotować, mieszając aż zgęstnieje i zacznie bulgotać.
    4. Dodać wyciśnięty sok z cytryny.
    5. Połowę krakersów poukładać na blaszany pojemnik lub jakiś inny, uprzednio wyłożony folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Przelać masę. Znowu przyłożyć krakersami. Kiedy już stężeje posypać cukrem pudrem. Smacznego!

    Rada

    Przy gotowaniu mogą powstawać grudki, gdy nie znikną po ugotowaniu masę należy zmiksować.)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis