Sałatka jeż

    Sałatka jeż

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 7 osób

    Sałatka warstwowa, która wygląda jak jeż :) Ucieszy oko dorosłych i dzieci, a smakuje świetnie. Z jajkami, ziemniakami i majonezem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 ziemniaki
    • 400 g pieczarek
    • 200 g zielonych oliwek
    • 200 g czarnych oliwek
    • 1 cebula
    • koperek, pietruszka, szczypiorek, posiekane
    • 2 jajka ugotowane na twardo
    • 2-3 ogórki kiszone
    • majonez lub śmietana

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Ziemniaki ugotować, przestudzić i zetrzeć na grubej tarce.
    2. Pieczarki podsmażyć, aby odparowała z nich woda.
    3. Zielone oliwki pokroić w krążki, a czarne na ćwiartki (wzdłuż).
    4. Zetrzeć osobno żółtka i osobno białka. Ogórki kiszone też zetrzeć na tarce.
    5. Sałatkę układać warstwami w kształcie jeża (okrągły tułów i trójkątna główka). Najpierw ułożyć warstwę ziemniaków, następnie cebuli i posmarować majonezem. Ułożyć warstwę żółtek, następnie ogórków, pieczarek i znów majonezu. Na tym ułożyć zielone oliwki, majonez, białka i znów posmarować majonezem. Z czarnych oliwek zrobić igły, oczy i nos.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis