Czerwona sałatka warstwowa

    Czerwona sałatka warstwowa

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Efektownie się prezentuje - sałatka z wędzonego łososia z buraczkami i ziemniakami, ułożonymi w warstwy.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 150 g wędzonego łososia lub pstrąga
    • 1/4 czerwonej cebuli
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • szczypta pieprzu
    • suszony koperek do smaku (opcjonalnie)
    • 1 średni burak, ugotowany
    • 3 ziemniaki, ugotowane w mundurkach
    • 2 marchewki, ugotowane
    • 150 g majonezu + 1 łyżka wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rybę i cebulę wymieszać z łyżką oleju, doprawić do smaku pieprzem i koperkiem. Ułożyć warstwą na ładnym płaskim talerzu lub półmisku. Brzeg talerza można przykryć folią (jak widać na zdjęciu) aby się nie ubrudził podczas nakładania kolejnych warstw.
    2. Buraka, ziemniaki i marchewkę obrać i zetrzeć na grubej tarce. Na warstwie z ryby ułożyć po kolei warstwy: ziemniaków, marchewki i na końcu buraków.
    3. Wymieszać majonez z łyżką wody, aby nie był zbyt gęsty i sałatka mogła nim dobrze namoknąć. Sałatkę ponakłuwać patyczkiem lub nożem i w te dziurki wlać równomiernie majonez, aby został stopniowo wchłonięty. Można też po prostu przełożyć każdą warstwę osobno majonezem.
    4. Wstawić do lodówki do czasu podania. (Przed podaniem usunąć folię z brzegów talerza!)
    5. Można udekorować koperkiem, jajkiem na twardo lub rozetką z ryby.

    Sól

    W składnikach nie ma soli, bo ryby są już wystarczająco słone. Należy się jednak kierować własnym upodobaniem i można posolić warstwy sałatki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis