Sałatka warstwowa z selerem, papryką i pieczarkami

    Sałatka warstwowa z selerem, papryką i pieczarkami

    3polubienia
    45min.


    Zrobione przez 127 osób

    Ta sałatka zawdzięcza swój niesamowity smak dressingowi. Można go przygotować dzień wcześniej, żeby się dobrze przegryzł. Zamiast parmezanu można użyć innego ostrego sera żółtego.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 2 jajka
    • 2 łyżki posiekanego usmażonego bekonu
    • 1,5 główki sałaty lodowej, podartej na mniejsze części
    • 1 szklanka posiekanego selera naciowego
    • 1 szklanka posiekanej zielonej papryki
    • 1 szklanka posiekanego szczypiorku
    • 2 szklanki posiekanych pieczarek
    • 2 szklanki groszku
    • 2 łyżki startego parmezanu
    • Sos
    • 2 szklanki majonezu
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
    • 1/2 łyżeczki curry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i posiekać.
    2. W tym czasie na suchej patelni, na średnim ogniu usmażyć bekon, aż będzie chrupiący. Pokruszyć.
    3. Połowę sałaty wyłożyć na dnie szklanej, płaskiej miski. Następnie ułożyć warstwę selera naciowego, zielonej papryki, szczypiorku, pieczarek, groszku i jajek. Na koniec ułożyć warstwę z reszty sałaty.
    4. Przygotować sos: wymieszać majonez z cukrem, czosnkiem i curry. Wyłożyć równomiernie na wierzchu sałatki. Posypać pokruszonym bekonem i parmezanem. Wstawić do lodówki do czasu podania.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis