Sałatka warstwowa z kalafiorem i bekonem

    Sałatka warstwowa z kalafiorem i bekonem

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 545 osób

    Sałatka, która pięknie, kolorowo wygląda. Z sałatą lodową, zielonym groszkiem, serem żółtym i kalafiorem. Jeśli sam majonez jest dla Was za ciężki, możecie zrobić sos pół na pół majonez ze śmietaną i dodać parmezan.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 500 g bekonu
    • 1 duża główka sałaty lodowej, posiekana
    • 1 czerwona cebula, posiekana
    • 300 g zielonego groszku
    • 300 g żółtego sera, startego
    • 100 g kalafiora, posiekanego
    • 300 g majonezu
    • 2 łyżki cukru
    • 55 g startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Bekon smażyć na suchej, dużej patelni na średni ogniu, aż się równomiernie przyrumieni. Zdjąć z patelni, pokruszyć i odłożyć.
    2. Na dnie dużej, płaskiej, szklanej miski ułożyć sałatę i przykryć warstwą cebuli, warstwą groszku, następnie startego sera, kalafiora i boczku.
    3. Wymieszać majonez z cukrem i parmezanem i polać tym sałatkę.
    4. Włożyć sałatkę do lodówki aby się schłodziła.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis