Gyros w chlebku pita

    Gyros w chlebku pita

    1polubienie
    1godz.40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Kurczak pieczony pod grillem w aromatycznej marynacie, podany w ciepłym chlebku pita z warzywami i sosem jogurtowo-czosnkowym. Pycha!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Sos
    • 500 g jogurtu greckiego
    • 1 ogórek, obrany i posiekany
    • 1,2 łyżeczki suszonego koperku
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 1 łyżeczka octu 5%
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • sól i pieprz do smaku
    • Marynata do kurczaka
    • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • sok z 1 cytryny
    • 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżka suszonego oregano
    • 600 g piersi z kurczaka, pokrojonych w cienkie paski
    • Dodatkowo
    • 6 gotowych chlebków pita
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • 1 pomidor, pokrojony w plasterki
    • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
    • 1/2 główki sałaty lodowej, pokrojonej na mniejsze kawałki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

      Sos:

    1. Wszystkie składniki na sos umieścić w blenderze i zmiksować, aż sos będzie miał gładką konsystencję. Odstawić.
    2. Kurczak:

    3. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać dokładnie w szklanej lub ceramicznej misce. Dodać kawałki kurczaka i wymieszać, żeby się dobrze pokrył marynatą. Przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
    4. Włączyć piekarnik na funkcji "grill" i ustawić raszkę w piekarniku ok. 15 cm od źródła ciepła.
    5. Wyciągnąć kawałki kurczaka z marynaty i strząsnąć jej nadmiar. Resztki marynaty wyrzucić. Kurczaka ułożyć na dużej blaszce do pieczenia.
    6. Grillować kurczaka aż się przyrumieni (ok. 2-4 minuty z każdej strony).
    7. Przełożyć upieczonego kurczaka na talerz i odstawić na 5 minut.
    8. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Kłaść na patelnię po 1 chlebki pita i smażyć, aż będą ciepłe i miękkie (ok 2 minuty na chlebek).
    9. Do ciepłych chlebków pita nakładać kawałki kurczaka, polać sosem, dodać pomidory, cebulę i sałatę. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    damian2n
    autor:
    0

    Zrobiłem i uważam, że fajny przepis i warto zrobić takie danie na lunch lub wczesną kolację. - 30 mar 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis