Kajmak z serwatki

    Kajmak z serwatki

    Zapisz do ulubionych
    4godz.5min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Jeśli robicie domowy ser, na pewno zostanie Wam serwatka. Nie wylewajcie jej! Wychodzi z niej pyszna masa krówkowa, czyli kajmak, którego możecie użyć do ciast i deserów.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 słoik

    • 1 litr serwatki
    • 250 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 4godz.  ›  Gotowe w: 4godz.5min. 

    1. Serwatkę przecedzić przez gęste sito i wlać do garnka o grubym dnie. Dodać cukier i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu.
    2. Gotować na bardzo małym ogniu przez 3-4 godziny, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Kiedy masa nabierze karmelowej barwy, mieszać częściej. Jeśli będzie gotowana zbyt długo stanie się ciemna i bardzo gęsta po wystudzeniu.
    3. Kiedy tylko masa osiągnie pożądany kolor i konsystencję - NATYCHMIAST zdjąć z ognia. Studzić przez 1 minutę, a następnie przelać do żaroodpornego słoika. Najlepiej postawić słoik na wilgotnej ściereczce, aby nie pękł. OSTROŻNIE! Masa jest bardzo gorąca i może pryskać!
    4. Przestudzić zupełnie, a następnie wstawić do lodówki. Masa zgęstnieje jeszcze bardziej. Aby ją zmiękczyć, wystarczy przełożyć pożądaną ilość do miseczki i wstawić na 10 sekund do mikrofalówki.

    Do czego użyć?

    Proponujemy wykorzystać domową masę kajmakową do Sernika z kajmakiem, lub do Ciasta-mrowiska. Na naszej stronie znajdziecie też wiele innych przepisów wykorzystujących kajmak!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis