Domowy ser ricotta

    Domowy ser ricotta

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 7 osób

    Domowa ricotta jest pyszna i tania. Robi się ją z mleka i maślanki. Świetnie smakuje na śniadanie, z miodem i z owocami.

    Składniki
    ilość sztuk: 700 g sera

    • 2 litry świeżego, pełnotłustego mleka
    • 500 ml maślanki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Durszlak wyłożyć kilkoma warstwami gęstej gazy. Ustawić go nad głęboką miską żaroodporną.
    2. Mleko wymieszać z maślanką w dużym garnku i podgrzać do 85 stopni C stale mieszając, aby nic nie przywarło do dna.
    3. W chwili osiągnięcia odpowiedniej temperatury NATYCHMIAST zdjąć garnek z ognia. W tej chwili grudki sera zaczną się oddzielać od serwatki i będą pływać po wierzchu.
    4. Przelać zawartość garnka do przygotowanego durszlaka i odstawić na 20-30 minut. Uważać, aby ser nie dotykał serwatki w misce pod spodem. Odczekać, aż z sera będzie odciekać już tylko niewielka ilość serwatki. Nie wyciskać sera, bo będzie później za suchy i będzie się za bardzo kruszył.
    5. Jeśli ser wydaje się mimo to za suchy, można do niego dodać nieco serwatki.
    6. Przełożyć ricottę do szczelnego pojemnika. Przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu tygodnia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis