Zupa rybna z boczkiem

    Zupa rybna z boczkiem

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Rybny chowder z karpia lub suma, z dodatkiem wędzonego boczku i serka śmietankowego. Najlepiej smakuje ze świeżym szczypiorkiem!

    StawyMilickie Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 6 grubych plastrów dobrego wędzonego boczku
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w kostkę
    • 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę
    • 1 l bulionu rybnego
    • 1 duży ziemniak, pokrojony w kostkę
    • 1 serek śmietankowy (typu Philadelphia)
    • 500 ml mleka
    • 500 g filetu z ryby (karp lub sum), pokrojonego w dużą kostkę
    • sól i pieprz do smaku
    • posiekany szczypiorek (do podania)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Wybrać skwarki, a na pozostałym tłuszczu przez kolejne 10 minut smażyć posiekaną cebulę oraz pokrojone w kostkę seler i marchewkę.
    2. Warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem i dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotować aż ziemniaki będą miękkie.
    3. Dodać serek, mleko i rybę. Całość gotować jeszcze około 5 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypaną szczypiorkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis