Szczupak pieczony w pikantnym sosie pomidorowym

    Szczupak pieczony w pikantnym sosie pomidorowym

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Szczupak zapiekany w pikantnym sosie pomidorowym - bardzo elegancki a zarazem prosty pomysł na obiad.

    StawyMilickie Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 szczupak (ok. 1,5-2 kg)
    • oliwa z oliwek
    • Sos
    • 1 cebula
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 papryczka chili
    • 2 puszki krojonych pomidorów
    • 1 liść laurowy
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • sól i pieprz
    • natka pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Szczupaka oczyścić z łusek i pokroić w 3-4 cm dzwonki. Obsmażyć na oliwie z oliwek.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    3. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Gdy cebula zmięknie, dodać posiekaną papryczkę chili. Smażyć przez chwilę.
    4. Dodać pomidory z puszki, liść laurowy i ziele angielskie. Dusić na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem.
    5. Sos przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć w nim obsmażone kawałki szczupaka. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut.
    6. Można polać rybę po wierzchu sosem.
    7. Przed podaniem posypać całość natka pietruszki. Podawać np. z kaszą pęczak.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis