Feta saganaki po grecku

    Feta saganaki po grecku

    15polubień
    15min.


    Zrobione przez 79 osób

    Ten smażony ser feta podaje się z kawałkami dojrzałych, czerwonych pomidorów i z cytryną.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 225 g sera feta
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego oregano
    • 60 g (1/2 szklanki) mąki pszennej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    • 2 duże dojrzałe pomidory pokrojone w plasterki
    • 1 cytryna pokrojona w kliny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Pokroić fetę na około 8 kwadratów wielkości 5x5 cm i grubości 0,8 cm. W małej misce roztrzepać jajko z oregano. Zanurzać plasterki sera w jajku, osączać z nadmiaru jajka, a następnie obtaczać w mące.
    2. Podgrzać na patelni oliwę na średnim ogniu. Szybko obsmażyć ser w oliwie na złoty kolor, przewracając raz. Osuszyć na papierowym ręczniku.
    3. Ułożyć usmażoną fetę na talerzu wraz z grubymi plastrami pomidora, doprawić pieprzem i udekorować klinami z cytryny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    Feta to jeden z moich ulubionych serów, a gracka kuchnia jedną z ulubionych! Proste, pyszne, polecam! - 06 sie 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis