Ricotta domowej roboty

    Ricotta domowej roboty

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Bardzo łatwy przepis na świeżą, domową ricottę. Pozostałą serwatkę można zamrozić i zużyć do pieczenia zamiast wody, albo zrobić z niej masę kajmakową. W ten sposób nie wylejemy do zlewu zawartego w nij wapnia i protein.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
    • 1/2 szklanki wody
    • 3,8 litra pełnotłustego mleka
    • 1 łyżeczka soli niejodowanej w płatkach (jeśli na opakowaniu nie pisze, że to sól jodowana, znaczy że jest niejodowana)
    • Dodatkowo
    • duży garnek (6 l)
    • gęsta gaza
    • termometr kuchenny
    • durszlak
    • duża łyżka cedzakowa

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Wsypać kwasek cytrynowy do 1/2 szklanki wody i wymieszać.
    2. Wlać do garnka mleko i rozpuszczony kwasek, dodać sól i wymieszać. Podgrzewać mleko do temperatury 82-85 stopni C. Nie doprowadzić do wrzenia. Stale mieszać.
    3. Kiedy pojawią się grudni i oddzielą od serwatki, a serwatka nie będzie już miała mlecznej barwy, wyłączyć ogień i odstawić na 10 minut, nie mieszając.
    4. Ułożyć gazę na durszlaku, a pod nim ustawić garnek, do którego będzie się zbierać serwatka. Wlać zawartość garnka do durszlaka i odstawić na 15-30 minut, aby odsączyć ser.
    5. Ser jest gotowy. Teraz można go przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce, do tygodnia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis