Karp po chińsku

    Karp po chińsku

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Orientalny przepis na karpia - z dodatkiem chińskiego makaronu, pędów bambusa, sałaty rzymskiej i białej rzepy. Smaży się go metodą stir-fry, a więc na szybko.

    StawyMilickie Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 100 g makaronu chińskiego
    • 1 czerwona cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 marchewka
    • 1 biała rzepa
    • 1 por
    • 50 g pędów bambusa
    • 5-6 łyżek oleju roślinnego
    • sałata rzymska (lub inna)
    • 1 łyżka octu winnego
    • 1 łyżka cukru
    • 300 g filetu z karpia
    • sól i pieprz
    • 1 łyżka sosu sojowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    2. Cebulę, czosnek, marchewkę, rzepę, por i pędy bambusa pokroić w zapałki. Podsmażać na mocno rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty.
    3. Dodać sałatę, ocet i cukier i smażyć przez minutę.
    4. Dodać odcedzony makaron, wymieszać.
    5. Karpia pokroić w paski, przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Podsmażyć przez chwilę na patelni i dodać do reszty składników. Wymieszać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis