Karp w śmietanie czosnkowej

    Karp w śmietanie czosnkowej

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Prosty przepis na karpia, który wymaga tylko kilku podstawowych składników. Karp w sosie to świetne danie na kolację wigilijną i nie tylko!

    StawyMilickie Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1 karp (1,5-2 kg)
    • sól i pieprz
    • oliwa z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 główka czosnku
    • 300 ml śmietany 30%
    • 2 gałązki szałwii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Karpia podzielić na 2-3 cm dzwonki. Przyprawić solą i pieprzem. Obsmażyć z obu stron na oliwie. Odstawić.
    2. Na tej samej patelni podsmażyć przez 4-5 minut posiekaną cebulkę i ząbki czosnku w łupinkach.
    3. Karpia ponownie ułożyć na patelni i zalać śmietaną. Dodać gałązki szałwii, przyprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu, aż śmietana się zredukuje do konsystencji gęstego sosu.
    4. Dzwonki karpia ułożyć na talerzu i po wierzchu polać sosem.
    5. Można podawać z sałatką i pieczywem lub kaszą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis