Jajka faszerowane podsmażane

    Jajka faszerowane podsmażane

    4polubienia
    50min.


    Zrobione przez 6 osób

    Sposób na ciekawą przystawkę przy użyciu waflowych foremek. Można podawać na ciepło, jak również na zimno. Farsz jest prosty do zrobienia, koszt jest niski, a efekt zachwycający :)

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 5 dużych jaj
    • 10 dużych pieczarek (ok. 0,5 kg)
    • 2 cebulki
    • pęczek koperku
    • pęczek natki pietruszki
    • 1 łyżka gęstej śmietany
    • 1 łyżeczka musztardy
    • sól i pieprz
    • odrobina masła
    • olej w rozpylaczu do smażenia (minimalna ilość)
    • waflowe jajka Vafini

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Jaja ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać. Pieczarki i cebulkę drobno posiekać i usmażyć na maśle. Ostudzone dodać do jajek. Wsypać posiekany koperek i natkę. Dodać śmietanę, musztardę i wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Każdą waflową foremkę wypełnić równo farszem odrobinę ponad powierzchnię wafla.
    2. Na patelni Na dużej patelni, rozpylić odrobinę oleju. Na rozgrzaną patelnie kłaść połówki jajek, farszem do dołu. Smażyć na małym ogniu przez około 3-4 minuty do momentu aż farsz będzie przyrumieniony. W czasie smażenia można patelnię przykryć pokrywką aby farsz równomiernie się zagrzał. * polecamy podsmażać jajka na teflonowej patelni bez dodatku oleju Podawać ciepłe, zaraz po zdjęciu z patelni.
    3. Nieco zdrowiej - w piekarniku Jajka ułożyć na ruszcie i zapiec w piekarniku z termoobiegiem w temaperaturze 180 °C przez ok. 5 minut. Dla ozdoby posypać jajka drobnym koperkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    - - 17 lut 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis