Zupa rybna z pęczakiem i szpinakiem

    Zupa rybna z pęczakiem i szpinakiem

    1polubienie
    3godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Biała zupa rybna z karpia, z dodatkiem szpinaku. Kaszę pęczak smaży się z boczkiem i cebulą na wywarze rybnym i podaje się osobno.

    StawyMilickie Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 karp, wypatroszony (ok. 1-1,5 kg)
    • sól i pieprz
    • 3 średnie marchewki
    • 2 korzenie pietruszki
    • 1 średni seler
    • 4 białe cebule, obrane
    • 1 koper włoski
    • 1 ząbek czosnku
    • 50 g masła
    • 100 g śmietany 18%
    • 100 g liści szpinaku
    • 50 g boczku wędzonego, parzonego
    • 100 g kaszy pęczak

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

    1. Karpia umyć i osuszyć, wyfiletować. Z filetów ściągnąć skórę. Usunąć ości pęsetą lub za pomocą małego nożyka. Pokroić filety w 2-cm kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do lodówki.
    2. Z resztek po filetowaniu ryby usunąć skrzela i oczy (aby wywar nie był mętny i gorzki), a resztę włożyć do 6-litrowego garnka i zalać wodą. Dodać obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler.
    3. 2 obrane cebule przypalić na ogniu (albo na suchej patelni) i wrzucić do wywaru. Gotować wywar przez 2-3 godziny na wolnym ogniu, a następnie przecedzić przez sito lub gazę.
    4. Ok. 1 litr bulionu odlać do osobnego pojemnika. Z reszty ugotować zupę.
    5. Koper włoski pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle razem z posiekanym czosnkiem i 1 cebulą pokrojoną w kostkę. Dodać do wywaru. Gotować ok. 15 minut na wolnym ogniu.
    6. Rozrobić śmietanę z gorącym wywarem w stosunku 1:1, aby się nie zważyła, a następnie dodać do zupy. Dodać pokrojone filety z karpia i dodać do gotującej zupy, gotować razem przez 2-3 minuty.
    7. Na sam koniec dodać drobno pokrojone liście szpinaku.
    8. Na patelnię wrzucić kawałek masła, dodać pokrojony w kostkę boczek i posiekaną cebulę. Przesmażyć, a następnie dodać pęczak.
    9. Smażyć na dość dużym ogniu przez 2-3 minuty, a następnie podlać ją odłożonym wcześniej wywarem. Kiedy płyn odparuje, ponownie podlać niewielką ilością wywaru. Powtarzać czynność, aż kasza będzie miękka.
    10. Podawać zupę i kaszę osobno.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis