Ogórki w occie

    Ogórki w occie

    4polubienia
    1dzień45min.


    Zrobione przez 5 osób

    Słodko-kwaśne ogórki z cebulą i kurkumą, które wspaniale smakują jako dodatek do obiadu, albo nawet do kanapki.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 800 g ogórków gruntowych
    • 1,5 łyżki soli
    • 1 cebula, posiekana
    • 200 g białego cukru
    • 120 ml octu jabłkowego
    • 250 ml białego octu winnego
    • 50 g brązowego cukru
    • 1,5 łyżeczki nasion gorczycy
    • 1/2 łyżeczki nasion selera
    • 1 szczypta mielonej kurkumy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1dzień odstawienie  ›  Gotowe w: 1dzień45min. 

    1. Ogórki umyć i poszatkować w cienkie plasterki. Wymieszać w misce z solą, przykryć i wstawić do lodówki na pół godziny.
    2. Przełożyć ogórki do durszlaka i opłukać pod zimną wodą. Dobrze odsączyć i przełożyć do miski, dodać cebulę.
    3. W rondelku wymieszać biały cukier z resztą składników i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Mieszać od czasu do czasu, aby cukier się rozpuścił. Zalać tym ogórki i odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
    4. Przełożyć ogórki wraz z zalewą do słoików (lub szczelnego pojemnika) i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.
    5. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis