Sernik z białą czekoladą i malinami

    Sernik z białą czekoladą i malinami

    1polubienie
    10godz.


    Zrobione przez 2833 osoby

    Wspaniały, lekki sernik z dodatkiem białej czekolady i malin. Wygląda wspaniale, dodatkowo można go przyozdobić malinami i wiórkami z białej czekolady, albo polewą z mlecznej czekolady. Doskonały na Święta, urodziny i inne tego typu imprezy.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 sernik o średnicy 23 cm

    • 110 g (szklanka) pokruszonych czekoladowych ciasteczek
    • 3 łyżki cukru
    • 55 g masła, stopionego
    • 300 g mrożonych malin
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki mąki kukurydzianej
    • 120 ml (1/2 szklanki) wody
    • 350 g (2 szklanki) groszków z białej czekolady
    • 120 ml (1/2 szklanki) śmietany 12%
    • 700 g serka śmietankowego (typu Philadelphia)
    • 100 g cukru
    • 3 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 10godz. 

    1. Wymieszać pokruszone ciasteczka z 3 łyżkami cukru i stopionym masłem. Uklepać tę mieszankę na dnie 23-centymetrowej tortownicy.
    2. W niedużym rondelku wymieszać maliny z 2 łyżkami cukru, mąką kukurydzianą i połową szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut, aż sos zgęstnieje. Przecedzić przez sitko, aby w sosie nie było pestek malin.
    3. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
    4. W metalowej misce ustawionej na garnku z gotującą wodą stopić czekoladę, dodać śmietanę i wymieszać na gładko.
    5. Zmiksować serek śmietankowy ze 100 g cukru, aż masa będzie gładka. Stale miksując dodawać jajka po jednym na raz. Dodać wanilię i stopioną czekoladę ze śmietaną, zmiksować.
    6. Połowę masy serowej wylać na przygotowany spód z ciasteczek. Na tę masę wylać 3 łyżki sosu malinowego. Wylać resztę masy serowej i znów polać 3 łyżkami sosu malinowego. Czubkiem noża robić w masie wzorki.
    7. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 55-60 minut, aż ser się zetnie.
    8. Ostudzić ciasto, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin. Podawać z pozostałym sosem malinowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis