Frytki ziemniaczane

    (327)

    Są to najlepsze frytki jakie znam - roztwór cukru ma coś wspólnego z węglowodanami, ale smażone w ten sposób nie nasiąkają tak tłuszczem, więc są chrupiące.


    Zrobione przez 315 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 65 g (1/3 szklanki) cukru
    • 500 ml (2 szklanki) ciepłej wody
    • 2 duże ziemniaki - obrane i pokrojone na paski grubości 0,5 cm
    • 1500 ml (6 szklanek) oleju roślinnego do smażenia
    • 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W średniej misce rozpuścić cukier w ciepłej wodzie. Namoczyć w wodzie ziemniaki przez 15 minut. Wyjąć z wody i osuszyć na papierowym ręczniku.
    2. Rozgrzać olej we frytkownicy do 190°C. Włożyć ziemniaki i smażyć, aż nabiorą złotego koloru, od 5 do 6 minut. Osączyć na papierowym ręczniku. Posolić do smaku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (327)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis