Kapusta z fasolą i włoszczyzną

    Kapusta z fasolą i włoszczyzną

    2polubienia
    9godz.45min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Kapusta z fasolą „ piękny Jaś” to potrawa, która u nas w domu zastępuje podawaną na Wigilię kapustę z grochem. U nas od zawsze zamiast grochu dodaje się fasolę - może to być drobna biała bądź kolorowa fasolka, ale najsmaczniejsza wydaje się być fasola „piękny Jaś”. Dla wzbogacenia smaku w tym przepisie dodałam warzywa (dla wygody mrożone).

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg kiszonej kapusty
    • 300-350 g suchej fasoli piękny Jaś
    • sól do smaku
    • kilka ziaren pieprzu
    • 1-2 liście laurowe
    • 2-3 ziarna ziela angielskiego
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 2 łyżki stopionego masła (lub słoniny)
    • 250-300 g mrożonej włoszczyzny krojonej w paski (marchew, pietruszka, seler, por)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 9godz.45min. 

    1. Namoczyć fasolę w letniej, przegotowanej wodzie i odstawić na noc.
    2. Następnego dnia ugotować fasolę do miękkości w wodzie, w której się moczyła.
    3. Ugotowaną fasolę rozetrzeć razem z wywarem na puree.
    4. W czasie gdy gotuje się fasola kapustę odcisnąć lub przepłukać jeśli jest zbyt kwaśna. Zalać wodą, dodać przyprawy, posiekaną cebulę i masło i gotować pod przykryciem do miękkości (ok. 1 godzinę).
    5. Do ugotowanej kapusty dodać przetartą fasolę i mrożone warzywa i gotować jeszcze około 1/2 godziny.
    6. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Rada

    Potrawa powinna być półgęsta, ale jeśli ktoś lubi można zagęścić zasmażką zrobioną z mąki i smalcu lub masła. Choć podaje się tę potrawę na Wigilię, to na zimowe dni jest również doskonała i bardzo smaczna np. z dodatkiem chleba lub gotowanych ziemniaków. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis