Babeczki czekoladowe z orzechami

    Babeczki czekoladowe z orzechami

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Babeczki a'la brownie - pełne czekolady, z orzechami włoskimi. Wyglądają pięknie z polewą z białej czekolady i udekorowane musem malinowym.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 babeczek

    • 30 g gorzkiej czekolady
    • 150 g masła
    • 2 szklanki cukru
    • 3 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu waniliowego)
    • 1 szklanka mąki (130 g)
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Foremkę na 12 babeczek wyłożyć papilotkami.
    2. Masło i czekoladę włożyć do szklanej miseczki i włożyć na ok. 2 minuty do mikrofalówki, aby masło się stopiło. Wyjąć i wymieszać trzepaczką, aby wszystko się dobrze połączyło i całkiem rozpuściło.
    3. Stale mieszając trzepaczką powoli dodawać cukier, a następnie dodawać jajka i wanilię. Na koniec dodać mąkę i orzechy i wymieszać kolistymi ruchami.
    4. Przelać ciasto do formy na babeczki i piec przez 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić w foremce na ok. 10 minut. Po tym czasie można babeczki wyjąć z foremki i studzić na metalowej kratce.
    5. Można udekorować polewą z białej czekolady i musem malinowym.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis