Filety z karpia w pietruszkowej panierce

    Filety z karpia w pietruszkowej panierce

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 5 osób

    Filety z karpia w aromatycznej panierce, które wspaniale smakują podane z bobem i pieczonymi ziemniakami. To danie z prostych składników, które smakuje wyśmienicie!

    StawyMilickie Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 filety z karpia
    • 2 łyżki musztardy Dijon
    • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
    • 1/2 szklanki bułki tartej
    • Groszek
    • 2 szklanki zielonego groszku
    • 2 łyżki chrzanu
    • 4 łyżki słodkiej śmietanki
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Filety z karpia przyprawić solą i pieprzem, a następnie wysmarować je musztardą.
    2. Natkę pietruszki wymieszać z bułką tartą.
    3. Obtaczać filety w bułce z pietruszką i smażyć na rozgrzanej patelni na oliwie lub oleju, aż do uzyskania złotego koloru.
    4. Groszek zblanszować i zalać zimną wodą aby nie stracił koloru.
    5. Chrzan wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać z groszkiem.

    Pieczone ziemniaki

    4 średnie ziemniaki wyszorować i pokroić na 8 części. Wymieszać w misce z 5 łyżkami oliwy i solą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C aż będą miękkie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis