Paprykarz z suma

    Paprykarz z suma

    4polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten paprykarz, jako że to pasta rybna, można podawać do pieczywa. Nadaje się również świetnie do pieczonych ziemniaków lub ziemniaków gotowanych w skórkach.

    StawyMilickie Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • oliwa z oliwek
    • 1 marchewka
    • 1 korzeń pietruszki
    • 1 mały kawałek selera
    • 1 puszka krojonych pomidorów
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 200 g filetów z suma (bez skóry)
    • 1 łyżeczka octu winnego
    • 1 łyżka cukru
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek.
    2. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać na patelnię i smażyć, aż warzywa będą miękkie.
    3. Dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dusić na wolnym ogniu aż całość zgęstnieje.
    4. Dodać pokrojonego w kostkę suma. Dusić, aż kawałki ryby zaczną się rozlatywać i łączyć z sosem. Gotować do momentu uzyskania konsystencji pasty do smarowania chleba.
    5. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i octem. Odstawić do schłodzenia.
    6. Przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis