Podstawowy wywar rybny

    Podstawowy wywar rybny

    1polubienie
    3godz.20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Taki bulion rybny może być doskonałą bazą do zupy rybnej lub warzywnej. Może służyć do podlewania sosów lub przyrządzania risotto rybnego.

    StawyMilickie Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 wyfiletowany sum, karp itp.
    • pęczek włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por)
    • bukiet ziół (pietruszka, lubczyk, szałwia, bazylia, liście pora, nać selera)
    • 2 małe cebule
    • 2 pomidory
    • 2 liście laurowe
    • 2 ziarna ziela angielskiego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. Z ryby usunąć skrzela i oczy aby wywar nie był gorzki i mętny. Przełożyć rybę do dużego garnka. Dodać oczyszczoną włoszczyznę i bukiet ziół.
    2. Cebulę opalić nad palnikiem aż zrobi się lekko czarna. Jeśli nie mamy palnika gazowego, można ją lekko przypalić na suchej patelni. Dodać do garnka wraz z resztą składników.
    3. Zalać dużą ilością wody i gotować na wolnym ogniu przez kilka godzin, aż płyn się zredukuje o połowę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis