Filet z karpia w galarecie

    Filet z karpia w galarecie

    6polubień
    3godz.50min.


    Zrobione przez 42 osoby

    To przepis na karpia w galarecie, który przygotujemy pomijając etap gotowania głowy czy innych resztek z oprawiania ryby. Jeśli kupujemy płaty karpia, to oczywiście pozbawieni jesteśmy tych resztek, które wraz z warzywami dają nam wywar na galaretę. Ale to nie problem, bo wywar z warzyw i gotowanego w nim karpia daje równie dobry efekt kulinarny, no i pracy mamy znacznie mniej.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 półmisek

    • 1 płat częściowo odfiletowanego karpia (ok. 500-600 g)
    • 1 średnia cebula
    • 1 duża, lub dwie mniejsze marchewki
    • 1 korzeń pietruszki
    • mały por
    • kawałek selera
    • kilka ziaren pieprzu
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • mały liść laurowy
    • sól do smaku
    • łyżka octu
    • żelatyna (ilość w zależności od ilości wywaru - patrz poniżej)
    • białko z 1 jaja

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +2godz. tężenie  ›  Gotowe w: 3godz.50min. 

    1. Karpia oczyścić, opłukać, wytrzeć, pokroić w dzwonka, usunąć ości i lekko rybę posolić.
    2. W garnku zalać wodą warzywa z przyprawami i gotować aż będą miękkie. Ważne, by garnek, czy rondel był na tyle szeroki, by można było zmieścić kawałki karpia tak, by się w gotowaniu nie pokruszył.
    3. Włożyć do wrzącego powoli wywaru karpia i gotować do miękkości pilnując, by się nie rozgotował (ok. 10 minut).
    4. Ostrożnie wyciągnąć rybę i odłożyć do wystygnięcia. Jeśli chcemy możemy teraz wyciągnąć pozostałe ości. Teraz to łatwe.
    5. Wywar przecedzić, dodać ocet. Jeśli trzeba - doprawić solą.
    6. Jeśli chcemy, by galareta była przeźroczysta musimy wywar sklarować. Klarujemy lekko ubitym białkiem, które wlewamy na gorący wywar i gotujemy aż się zetnie. Całość przecedzamy przez gazę.
    7. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Proporcje żelatyny do wywaru są podane na opakowaniu, dlatego ilość żelatyny będzie zależeć od tego, ile mamy wywaru.
    8. Zanim ułożymy na półmisku karpia należy najpierw zrobić dekorację (według uznania) i zalać ją odrobiną wywaru. Poczekać aż zastygnie i wtedy układać rybę, a następnie zalać ją resztą zimnego wywaru.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis