Tarta limonkowa z imbirem

    Tarta limonkowa z imbirem

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Ta tarta ma bardzo świeży smak dzięki limonkom i imbirowi. Jest łatwa i szybko się ją piecze. Zamiast dżemu limonkowego na wierzch można dać dżem pomarańczowy.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tarta o średnicy 23 cm

    • gotowy spód do tarty o średnicy 23 cm
    • 100 g cukru
    • 5 jajek
    • 4 limonki
    • 225 ml śmietany kremówki
    • 150 g marmolady lub dżemu z limonki (lub z pomarańczy)
    • 2 łyżeczki imbiru w proszku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 170°C.
    2. Rozbić 2 jajka, dodać 3 żółtka. Pozostałe 3 białka zużyć do innego przepisu.
    3. Zetrzeć skórkę z jednej limonki, wycisnąć sok ze wszystkich 4.
    4. Do jajek dodać śmietanę, sok z limonek, imbir, skórkę z limonki i cukier. Wymieszać aby się dobrze połączyło. Wlać na gotowy spód.
    5. Piec przez 45 minut, aż się zetnie.
    6. W tym czasie podgrzać na małym ogniu marmoladę aby się rozpuściła.
    7. Gdy tarta nieco przestygnie, pokryć ją ciepłą marmoladą.
    8. Całkiem ostudzić i podawać.

    Zobacz jak to zrobić!

    Tarta limonkowa z imbirem
    Tarta limonkowa z imbirem

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis