Fondue z trzech rodzajów sera

    Fondue z trzech rodzajów sera

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 222 osoby

    Wypróbowaliśmy kilka receptur na wieloserowe fondue, ale ta była najlepsza. Gruyère nadaje mieszance smaku słodkawo-orzechowego, ostry cheddar - pikantnego, a ementaler wszystko spaja. Rozpoczęcie procesu od zrobienia zasmażki z mąki pozwala uniknąć nazbyt klejącej lub miałkiej konsystencji mieszanki.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 235 ml (1 szklanka) białego wina
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 200 g pokrojonego w kostkę grojera (gruyère)
    • 200 g pokrojonego w kostkę sera cheddar
    • 200 g pokrojonego w kostkę sera ementaler

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W małym rondelku doprowadzić do wrzenia wino.
    2. W międzyczasie stopić w garnku masło na średnim ogniu. Dodać mąkę i mieszając szybko dla uniknięcia przywierania i przypalania się, gotować przez 5 minut.
    3. Gdy zasmażka jest gotowa, powoli dolać do niej wino. Rozprowadzić mieszankę trzepaczką. Powoli dodać kostki grojera, cheddaru i ementalera i gotować mieszając, aż ser się roztopi. Przełożyć mieszankę do specjalnego tygielka do fondue. Podgrzewać na małym ogniu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    2

    Bardzo dobry tylko pieprzu brakuje! - 04 gru 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis