Śledź po kaszubsku

    Śledź po kaszubsku

    5polubień
    4godz.55min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Śledź po kaszubsku. Pomidorowo – cebulowa wersja świątecznego śledzika. Bardzo smaczny, lekko kwaśny i lekko słodki. Wyróżnia się wśród innych majonezowych potraw świątecznych. Ładnie wygląda i świetnie smakuje. Łatwy i szybki do zrobienia.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g filetów śledziowych
    • 4 średniej wielkości cebule
    • Olej do smażenia
    • 4 kulki pieprzu
    • 3 kulki ziela angielskiego
    • 2 listki laurowe
    • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
    • Sól
    • Pieprz
    • Cukier

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +4godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 4godz.55min. 

    1. Śledzia moczę w wodzie aż straci swój słony smak, około 3 godziny. Po tym czasie dokładnie odsączam śledzia na sitku i kroję w mniejsze kawałki.
    2. Cebulę kroję w piórka i podsmażam na oleju z kulkami pieprzu, zielem angielskim i liściem laurowym.
    3. Jak cebula się zeszkli dodaję koncentrat pomidorowy i razem przesmażam. Od czasu do czasu dodaję trochę wody aby rozprowadzić sos. Na koniec smażenia dodaję do smaku sól, pieprz i cukier. Pozostawiam sos do wystygnięcia. Jak już jest zimny układam w pudełku warstwami ze śledziem. Odstawiam do lodówki na kilka godzin żeby smaki się wymieszały.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Jemto

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis