Śledź po kaszubsku
1 / 1 Zdjęcie:  jemto.blog
Następne

Śledź po kaszubsku

Śledź po kaszubsku. Pomidorowo – cebulowa wersja świątecznego śledzika. Bardzo smaczny, lekko kwaśny i lekko słodki. Wyróżnia się wśród innych majonezowych potraw świątecznych. Ładnie wygląda i świetnie smakuje. Łatwy i szybki do zrobienia.

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 250 g filetów śledziowych
  • 4 średniej wielkości cebule
  • Olej do smażenia
  • 4 kulki pieprzu
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +4godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 4godz.55min. 

  1. Śledzia moczę w wodzie aż straci swój słony smak, około 3 godziny. Po tym czasie dokładnie odsączam śledzia na sitku i kroję w mniejsze kawałki.
  2. Cebulę kroję w piórka i podsmażam na oleju z kulkami pieprzu, zielem angielskim i liściem laurowym.
  3. Jak cebula się zeszkli dodaję koncentrat pomidorowy i razem przesmażam. Od czasu do czasu dodaję trochę wody aby rozprowadzić sos. Na koniec smażenia dodaję do smaku sól, pieprz i cukier. Pozostawiam sos do wystygnięcia. Jak już jest zimny układam w pudełku warstwami ze śledziem. Odstawiam do lodówki na kilka godzin żeby smaki się wymieszały.

Zobacz ten przepis na moim blogu

Jemto

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie