Sajgonki - wiosenne spring rolls z makrelą

    Sajgonki - wiosenne spring rolls z makrelą

    1polubienie
    1godz.57min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Sajgonki z makrelą, którą grillujemy po wymoczeniu w marynacie. Do tego makaron ryżowy, kiełki i ogórek - a wszystko zawinięte w papier ryżowy. Najlepiej maczać w sosie wietnamskim nước chấm.

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 4 filety z surowej makreli
    • Marynata
    • 1 łodyżka trawy cytrynowej
    • 2 tajskie papryczki chili
    • 2 ząbki czosnku
    • 125 ml sosu sojowego
    • 2 limonki
    • Dodatkowo
    • 1/2 ogórka
    • 2 cebulki dymki
    • 1 pęczek kolendry
    • 1 garść kiełków sojowych
    • 100 g makaronu ryżowego
    • kilka liści sałaty lodowej
    • 15 papierków ryżowych do spring rolls

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.57min. 

      Marynata

    1. Usunąć łodyżki papryczek. Rozgnieść papryczki w moździerzu razem z czosnkiem i trawą cytrynową, aby powstała pasta. Wycisnąć sok z limonek i dodać do moździerza. Dodać sos sojowy i wymieszać całość. Marynować w tym ryby przez co najmniej 1 godzinę.
    2. Gotować makaron przez 8 minut, aż będzie miękki. Odcedzić i przepłukać pod zimną wodą, ostudzić.
    3. Pokroić ogórka w cienkie paseczki. Posiekać cebulkę.
    4. Wyjąć z ryby ości, nożem wyciąć kręgosłup. Ułożyć filety na blaszce wyłożonej folią aluminiową i piec pod grillem w piekarniku przez 4 minuty, skórą do dołu. Gdy ostygnie - rozdrobnić na mniejsze kawałki.
    5. Namoczyć papier ryżowy aby zmiękł. Ułożyć na nim makaron, sałatę, ogórka, kiełki, posiekaną kolendrę, rozdrobnioną makrelę i cebulkę. Zawinąć jak gołąbki, zawijając boki do środka aby nadzienie nie wypadło.
    6. Podawać z wietnamskim sosem do maczania.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Zobacz jak to zrobić!

    Sajgonki - wiosenne spring rolls z makrelą
    Sajgonki - wiosenne spring rolls z makrelą

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis