Śledzie zielone z papryką

    Śledzie zielone z papryką

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Śledzie w zalewie, gotowane i podawane na zimno można zjadać bez dodatków, same w sobie stanowią sycącą potrawę.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg filetów śledzi zielonych
    • 3 łyżeczki cukru
    • 3 łyżeczki wegety
    • 1 łyżeczka bazylii
    • 1 łyżeczka oregano
    • ziele angielskie, liść laurowy
    • 1 papryka surowa
    • 2 ogórki kiszone
    • 3 cebule
    • Zalewa
    • 1/2 szklanki octu
    • 1/2 szklanki oleju
    • 1/2 szklanki wody
    • 2-3 przeciery pomidorowe

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Śledzie pokrojone na kawałki podzielić na 2 lub 3 porcje. Jedną warstwę położyć do garnka, posypać częścią wymieszanych przypraw, położyć na to pokrojone w kostkę paprykę, ogórek i cebulę. Na to położyć kolejną warstwę śledzi, posypać kolejną częścią przypraw i warzyw itd.
    2. Zalewę wymieszać i zalać śledzie. Zagotować. Po zagotowaniu delikatnie mieszać i gotować na wolnym ogniu do miękkości śledzi (około 5-10 minut). Podawać zimne.

    rada

    Można użyć mrożonych śledzi, oczywiście przed wykonaniem należy je rozmrozić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis